Wat zegt de Bijbel over eenheid, in het Hebreeuws echad? Wat betekent de eenheid van het lichaam van Christus? Wat betekent het Eén zijn van God? En wat betekent dat voor ons, mogen we van mening verschillen? Hoe moeten we één zijn? Waarom moeten we één zijn? En waartoe? In deze reeks studies hebben we dit onderwerp van verschillende kanten onderzocht.
De studies werden op de volgende data gegeven:
woensdag 23 september 2020, onderwijzer: Bert Huizing
Een inleiding op het onderwerp echad, één, eenheid. Bert neemt ons mee door de Bijbel en laat zien wat die ons hierover vertelt en wat dat voor ons betekent.
woensdag 28 oktober 2020, onderwijzer: Willem Pluym
Terug gaan naar de Hebreeuwse wortels betekent terug gaan naar het denken en handelen van Yeshua en zijn apostelen van 2000 jaar geleden. Willem Pluym heeft het terug gaan naar de Hebreeuwse wortels uitgewerkt tot eenvoudige principes waaraan goede Bijbeluitleg moet voldoen. Op de studieavond behandelt hij deze principes en past ze toe op teksten over God, Yeshua en de heilige Geest. Het toepassen van deze principes leidt er toe dat veel Bijbelteksten een andere dan de gebruikelijke betekenis krijgen. Duidelijk maakt hij wat Jezus woorden betekenen: "Ik en de Vader zijn één" en "Zoals de Vader Mij gezonden heeft zend Ik ook u". Er komt dan ook een frisse kijk op één zijn in Yeshua en eenheid in de gemeente. Veel van de traditionele christelijke dogmatiek zoals de leer van de drie-eenheid gaat echter scheuren vertonen en brokkelt af.
woensdag 25 november 2020, onderwijzer: Jos Bremer
Over waarom we de eenheid van God nooit kunnen begrijpen, maar wel kunnen ervaren. Over het Godsbeeld dat we hebben - het westerse Godsbeeld van de dualiteit - en wat het andere Godsbeeld - het oosterse Godsbeeld van eenheid - ons kan leren. En over dat het verstand tekort schiet maar dat er wel een heel mooi alternatief is.